Hírek

MFA sajtóközlemény
2011-04-21 10:30:58
nanocsoda_logo.JPGNanocsodák Mozgásban: a nanotechnológia házhoz megy
Az MTA MFA kezdeményezése a EuroNanoForum 2011-hez kapcsolódik
 
Az antibakteriális ruházatot vagy az öntisztító, vízlepergető felületeket a közeljövő egyik legígéretesebb területe, a nanotechnológia alkotta meg. Idén hazánk rendezi a magyar EU elnökségéhez kapcsolódó kiemelt szakmai rendezvényként a közösség legnagyobb nanotechnológiai konferenciáját, a EuroNanoForum 2011-et. Ehhez kapcsolódóan a Csodák Palotája az MTA Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézetével (MTA MFA) együttműködésben május végétől kiállítást rendez, ősszel pedig „Nanocsodák Mozgásban” címen tudományos roadshow-t indít útjára a nanotechnológia lehetőségeinek széleskörű bemutatására.
 
nanocsoda_belso.JPG
A nanotudomány és nanotechnológia, a XXI. század egyik legjobban fejlődő tudománya a 100 nanométernél kisebb mérettartományba eső szerkezetekkel foglalkozik, ahol az anyagok tulajdonsága jelentősen eltér a megszokottól, akár teljesen megváltozhat. A nanotechnológiai piac 2014-re várhatóan mintegy 10 millió főnek ad munkát világszerte és 1000 milliárd eurót meghaladó piaci értéket teremt majd. Ez a két évtizede útjára indult fejlődés hamarosan szinte mindenütt változásokat idéz elő, a mezőgazdaságtól a gyógyszeriparon át a textiliparig. A nano világ nem látható, de hatásaival mindenki találkozik a különleges tulajdonságú termékektől a dízel kipufogógázok nanorészecskéiig. Ezért különösen fontos, hogy a nanotechnológiát és annak pozitív és negatív hatásait a lehető legtöbben megismerjék.
 
A terület legnagyobb szakmai rendezvénye, a EuroNanoForum 2011 várhatóan több mint 700 szakembert vonz Budapestre Európa összes országából 2011. május 30. és június 1. között. A fórumhoz számos rendezvény kapcsolódik, amelyek közül az MTA MFA vállalkozott a „nanokiállítás” létrehozásában való együttműködésre. A szakmai munka elvégzésén túl az MFA egy elektronmikroszkópot is adományoz a Csodák Palotája számára a mikro- és nano- mérettartomány láthatóvá tételére.
 
A kiállítás a technológiát olyan közérthető, játékos, interaktív eszközök segítségével hozza kézzel fogható közelségbe, mint például az eszköz-elképzelésekre kiírt „Nanodemo’ pályázaton díjnyertes -az úgynevezett lótusz-effektuson alapuló szuper-víztaszító nanoszerkezetet bemutató - labirintus játék. A látogatók bepillanthatnak a lepkeszárnyak színének kialakulásába, megnézhetik, hogyan változnak az ismert anyagok tulajdonságai a méret függvényében, megérthetik, hogy mi a különbség a hagyományos és a szilárdtest (LED) világítás között. A Csodák Palotájában a május végén nyíló időszaki kiállításhoz látványos videók, és az Öveges teremben tartott nanotechnológiai kísérletbemutatók is kapcsolódnak majd.
 
Játékos módon szeretnénk elsősorban a középiskolások figyelmét felhívni a nanotudományokra, hiszen ez az a generáció, amely a nanotechnológia kiaknázásában és eredményeinek felhasználásában leginkább érintett lesz. Talán még nem késő egy országjáró kiállítással felkelteni a fiatalok természettudományos érdeklődését, hogy a gazdasági fejlődésünket meghatározó, kritikussá vált mérnökhiányt középtávon orvosolhassuk” – mutatott rá Dr. Bársony István professzor, az MTA MFA igazgatója.
A nanotechnológiai kiállításoknak már komoly hagyománya van Európa interaktív tudományos központjaiban, és a Csodák Palotájában is több éve terveztünk már hasonló kísérletbemutatókat, sőt ezek egyes elemei már ma is láthatók előadásainkon. Az MFA kezdeményezése és a EuroNanoForum 2011 rendezvényhez kapcsolódó kiállítás most lehetőséget nyújt arra, hogy több tízezer gyerek ismerje meg a nanovilág csodáit.” – hangsúlyozta Egyed László, a Csodák Palotájának vezetője.
 
A Csodák Palotájában kipróbált játékok, bemutatók az időszaki kiállítást követően egy, az Appaloosa Communication Group Kft. koncepcióterve alapján átalakított csuklósbuszba kerülnek, amely várhatóan októbertől egy mozgó interaktív kiállítás formájában elindul bejárni a vidéki településeket, házhoz viszi a ”nanocsodákat”. A kiállítás nem csak a nanotechnológiának, hanem a területen érintett cégeknek is lendületet adhat, ezért a szervezők továbbra is várják gyártók, illetve szponzorok jelentkezését kísérletek, jelenségek és termékeik bemutatására, valamint a busz kialakításának és működtetésének támogatására.